Leseforsett for det nye året

Leseforsett for det nye året

Vi er kommet til den tiden hvor folk begynner å sette mål for neste år. Noen vil trene mer, noen vil lære seg et nytt språk og noen av oss har bare nok med å henge med i hverdagen. Men om du er på utkikk etter inspirasjon til et nyttårsforsett tenkte jeg å anbefale et leseforsett. Dette kan være alt fra å lese et visst antall bøker i løpet av året, til å bruke en ny metode for å velge hva du skal lese, eller å bli med i en lesesirkel. Her kommer noen forslag til noen litt annerledes leseforsett.

Utforsk sjangere

Det er veldig lett å finne en sjanger du liker og kun holde deg til den. Og selv om det selvfølgelig er helt greit å lese noe du vet du kommer til å like, kan du få mye ut av å være litt mer åpensindig når du skal velge bøker. Hva med å sette som mål å lese 4 nye sjangere i løpet av året? Eller kanskje du vil prøve å fordype deg i en sjanger du ikke har lest før, som for eksempel dikt eller grøsser?

Les klassikere

Mange føler at klassikere er noe de burde ha lest, noe som kan få det til å føles mer som lekser enn avslapping og underholdning. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å ha lest alle klassikerne, men de er gjerne blitt klassikere fordi bøkene har berørt lesere på tvers av tid og sted, så det finnes garantert en klassiker du kommer til å elske. Så hvorfor ikke utfordre deg selv til å lese et utvalg klassikere i løpet av det neste året?

Fordyp deg i et språk

Kanskje du allerede leser en del, men ønsker å bryne språkferdighetene dine med å lese på et annet språk enn du pleier. Hvis du allerede har som mål å lære deg, eller å bli bedre i, ett nytt språk, kan du for eksempel ha et forsett om å lese en bok på dette språket. Noen av oss får flesteparten av boktipsene våre fra diverse bookfluencere som kan føre til at vi leser mest på engelsk og går glipp av mange spennende bøker på morsmålet vårt, så hva med å sette som mål å utforske flere bøker fra norske forfattere? Og ikke glem at vi har to offisielle skriftspråk i Norge, så prøv å lese bøker på sidemålet ditt. Som norsktalende har vi også god forståelse av både svensk og dansk, så hvorfor ikke prøve å lese en bok fra et av våre søsterland for å utvikle språkforståelsen din?

Hvis du bestemmer deg for å prøve ut et leseforsett til neste år og trenger hjelp til å finne lesestoff, er det haugevis av bøker på biblioteket og dyktige ansatte som gladelig bistår deg. Så prøv da vel. Vi heier på deg!