Hvorfor bør du lese dikt?

Hvorfor bør du lese dikt?

For mange kan tanken på å lese dikt virke skremmende. Det minner oss om diktanalyser på skolen, hvor vi ble tvunget til å finne mening i noe som virket meningsløst. Kanskje sitter du med følelsen av at dikt har én riktig tolkning med to steker under svaret, men dette trenger ikke være tilfelle.

Dikt er en utrolig god måte å forklare følelser gjennom tekst. Alt fra tristhet til lykke, sinne til kjærlighet, og mye mer. Ved å bruke få, utvalgte ord er de ofte lette å lese, samtidig som de gir mye. De kan være morsomme, hjerteskjærende eller absurde.

Her er tre diktbøker som kan anbefales på det varmeste.

Kvit, norsk mann: dikt av Brynjulf Jung Tjønn

“Kvit, norsk mann” er en selvbiografisk diktsamling om å vokse opp i Norge som adoptivbarn fra Sør-Korea.

Gjennom diktene får man innblikk i hvordan å bli adoptert inn i en familie på tvers av etnisitet, gjennom temaer som rasisme, fordommer, utenforskap, tilhørighet og kultur.

Med få ord beskriver Jung Tjønn et komplekst og sårt tema på en måte som gjør at du selv kjenner deg igjen i opplevelsen hans, selv om den kanskje er fjern fra din egen realitet.

Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt

“Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?” er en narrativ diktsamling (altså dikt som forteller en sammenhengende historie). Dette kan være en fin måte å bli kjent med dikt-sjangeren på, siden man har en handling og holde fast i.

Fortelleren er en ungdomsgutt som lever med en voldelig og aggressiv far og en unnvikende og redd mor. Gjennom guttens tanker og observasjoner ser vi hvordan mishandling kan påvirke unge mennesker.

“Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?” er en liten og lettlest bok, men som beskriver et stort og vanskelig tema.

Berget vi bestiger av Amanda Gorman

Under USAs nåværende president Joe Bidens innsettelsesseremoni i januar 2021 opptrådde den da 22 år gamle poeten Amanda Gorman med sitt dikt “The Hill We Climb”.

Gorman har fortalt at hun følte seg overveldet av oppdraget om å skrive et dikt som passet til seremoniens tema om en forent nasjon, og hadde kun kommet halvveis da stormingen av den amerikanske kongressen fant sted 6. januar 2021. Reaksjonen hennes til opptøyene var å arbeide gjennom natten til diktet var ferdig.

På biblioteket har vi diktet i bokutgave hvor man kan lese både norsk oversettelse og på original språket, i tillegg til et forord skrevet av Oprah Winfrey.

Dikt-workshop 18. oktober

Hvis du er interessert i å lære å skrive dikt skal Kristiansand folkebibliotek arrangere dikt-workshop med lokal kunstner RAVN / Liam Eric Bula 18. oktober.

Liam er en performancekunstner som bruker selvskrevende dikt som utgangspunkt for kunstverkene sine.

Workshopen passer for deg som liker å lese dikt, skrive dikt eller har lyst til å lære mer. For påmelding eller mer informasjon kontakt KRSBIBung på Instagram.