Skeive bøker

Skeive bøker

I 2022 markerer vi Skeivt kulturår siden det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofile i Norge.

Helgens forferdelige angrep i Oslo ved London Pub er en påminnelse om hvor viktig det er å ha fokus på å skape et samfunn hvor alle kan være seg selv og føle seg trygge. Litteratur sin gode egenskap er å være en inngang inn i andres liv og tanker som man ikke har selv. Gjennom litteraturen kan vi lære og utvide vår forståelseshorisont.

I dette innlegget vil vi tipse om noen gode skeive bøker du kan lese.

Loveless – Alice Oseman

Georgia har aldri vært forelsket. Aldri vært i et forhold. Aldri kysset noen. Men hun elsker fanfics og alt som er romantisk. Så en dag må hun vel finne sin person?

Da hun starter på universitetet tenker Georgia at hun skal få en ny start og endelig finne kjærligheten. Istedenfor finner hun det skeive samfunnet og lærer om noen helt ukjent legninger. Aseksuell og aromantisk. Kan det være at hun faktisk aldri blir forelsket? Aldri vil ha sex? Går det an?

Dette er en nydelig bok om en legning som kanskje er ukjent for mange.

NB: Boken er kun på engelsk. Reserver boka i Bibliofil her.

Bildet er lånt fra Bibliofil.

Feminin gange – Molly Øxnevad

Feminin gange handler om Tor og Liam som en gang var kjærester, men som nå bare er venner. Denne sommeren reiser de sammen til Oslo hvor Liam skal til en avtale på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og ønsker kjønnsbekreftende behandling.

Litt etter litt avdekkes mer av forholdet dem i mellom og om Liams prøvelser. Dette blir en reise som endrer dem begge og forholdet mellom dem. Vi får et innblikk i hvor vanskelig og brutalt det kan være å være født i feil kropp og forskjellige måter å forholde seg til kjønnsroller.

Reserver boka i Bibliofil her.

Nå skjer det – Sofia Nordin

Stella har knekt koden på hvordan være populær og er godt likt av jentene i klassen. Hun later som om hun er interessert i gutter, sminke og fester, men egentlig er alt hun er interessert i … er Sigrid. Stella er nemlig forelsket i bestevenninna Sigrid, men tør ikke å si det til noen. Verre er det jo at det er helt naturlig for bestevenninner å kysse hverandre på kinnet, skifte klær sammen og være nær hverandre. Det gjør det helt umulig for Stella å vite om Sigrid føler det samme.

Som mange nyforelskede så overtolker Stella alle potensielle tegn Sigrid muligens gir og gjør dumme valg på veien. Høres det kjent ut? Dette er en fin bok om hvor usikker man kan blir når man er forelsket, og kanskje spesielt når man er skeiv.

Reserver boka i Bibliofil her.

Bildet er lånt fra Bibliofil.
Bildet er lånt fra Bibliofill

Begge dør til slutt – Adam Silvera

I denne boka er virkeligheten litt annerledes enn vår. Det er noe som heter “dødsbudet” som ringer folk og forteller dem at de skal dø innen 24 timer. Her lever de altså i en verden hvor alle vet når de skal dø.

Vi møter Mateo og Rufus. Begge har fått den forferdelige beskjeden om at de skal dø og de lager seg en profil på en app hvor man kan møte andre som også har fått beskjeden og få seg en “siste venn”. De møtes gjennom appen og sammen har det et siste døgn fylt av spenning, intriger, humor, hjerteskjærende øyeblikk… og kjærlighet.

Å lese en bok hvor du vet at begge dør til slutt river litt i hjertet. Dette er en fin historie om å realisere hvem du ønsker å være, selv om det skjer på din aller siste dag.

Boka har vi både på norsk og engelsk. Reserver boka i Bibliofil her:
NorskEngelsk.

Blackout – når lyset går, slår kjærligheten gnister

Dette er en bok med flere parallelle historier skrevet av seks forskjellige forfattere, deriblant kjente Angie Thomas.

Vi møter et knippe svarte ungdommer i New York som på hvert sitt vis er preget av et strømbrudd som rammer hele byen midt i sommerheten. De har alle sin særegne historie vi får følge, men til slutt møtes de alle på en gatefest i byen.

Den røde tråden i boken er imidlertid historien mellom Tammi og Kareem som kommer mellom de andre historiene. De har nettopp gjort det slutt og kuttet all kontakt, men ender opp på samme sted fordi de ved en feiltagelse begge har fått tilbud om et internship, selv om det bare er plass til en. Pga. strømbruddet blir det ikke oppklart hvem som får jobben og sammen går Tammi og Kareem mot gatefesten hvor de endelig får gradvis snakket ut etter den lange stillheten.

Dette er en fin motvekt til alle hvite kjærlighetshistorier og spennende med forskjellige typer kjærlighetshistorier. Vi møter både skeive og streite par og forskjellige stemmer. Fin å lese i sommervarmen!

Boken har vi både på norsk og engelsk – reserver dem i Bibliofil her:
NorskEngelsk.

PS! Vi er også på TikTok! Sjekk ut @krsbib

Bildet er lånt fra Bibliofil