Verdens miljødag 2021

Verdens miljødag 2021

5. juni markeres verdens miljødag over hele verden for å øke bevisstheten om miljøspørsmål. Årets tema er kampanjen “Restore our Earth”, som fokuserer på å restaurere kloden ved å plante flere trær, rydde elver og hav, endre matvaner og forbruket vårt, og bygge grønne byer og samfunn.

Klimaendringene er skremmende og overveldende, og det føles urettferdig at unge i dag må rydde opp etter tidligere generasjoner. Men vi mennesker er avhengige av et bærekraftig naturmangfold for å kunne overleve på jorda, og det er derfor viktig at vi ikke mister troa på at det fremdeles nytter å gjøre noe. Selv om det kan friste å lukke øynene for alt det fæle som skjer i verden, er riktig kunnskap og bevissthet om klima første steg mot å kunne ta gode klimavalg.

Vi har skrevet om bøker som handler om klima og klimaendringer, og håper du finner inspirasjon til å engasjere deg i klimakampen!

@Ally_Trip

Av Katrine Lekang

Søsknene Aleah og Lyder blir sendt blir sendt på en reise rundt i verden for å lære om klimaendringene og hvordan vi mennesker er i ferd med å endre kloden vår for alltid.

Faren deres, Viktor, er professor og lidenskapelig opptatt av klima. Det er han som har planlagt denne turen for dem, og destinasjonene bestemmes av kryptiske gåter han har laget som ungdommene må løse.

De reiser for å lære, men også for å spre kunnskapen underveis, via instagramkontoen @ally_trip. Der deler de farens gåter, bilder og alt de lærer underveis. 

De besøker ulike deler av kloden hvor klimaendringene allerede er fullt synlige, og når de får oppleve på nært hold hvor stor påvirkning global oppvarming har på klima, innser de fort at noe må gjøres.  De lærer også at makten ligger hos dem, hos oss, hos folket!

Reserver @Ally_Trip i Bibliofil

Bienes historie

Av Maja Lunde

Biene er avgjørende for pollinering av planter, og når de plutselig dør ut, blir matmangelen prekær.

Vi følger Tao i Kina i år 2098, som jobber med å håndpollinere frukttrær, George i år 2007, som jobber som birøkter og som opplever bie-kollapsen, og William i år 1852, som ønsker å finne ut mest mulig om bier.

Til sammen gir historiene et innblikk i bienes avgjørende rolle for menneskets overlevelse.

Reserver Bienes historie i Bibliofil

Mengele zoo

Av Gert Nygårdshaug

Regnskogen blir hugget ned på grunn av oljeleting og matproduksjon, og hele Mino sin landsby blir drept av utbyggerne fordi de protesterer.

For å stoppe menneskene som ødelegger naturen, starter Mino en organisasjon som reiser rundt og bedriver økoterrorisme. Budskapet er: Ingen som driver rovdrift på naturen er trygge.

Mengele zoo kalles for en øko-thriller, og den inneholder en blanding av intens spenning og filosofiske tanker omkring klima og miljø. Det er den første av fem bøker i Mino-serien, en serie som tematiserer artsmangfold og menneskers påvirkning på kloden.

Reserver Mengele zoo i Bibliofil

Anna: En fabel om klodens klima og miljø

Av Jostein Gaarder

Anna drømmer at hun er sitt eget oldebarn i år 2082. Mye har skjedd på kloden i løpet av disse årene. Havnivået hav steget og tusenvis av plante- og dyrearter har blitt borte. Dette får Anna til å tenke over som må gjøres for at verden skal få en ny sjanse.

Anna er en historie om hvordan det kan gå med verden i fremtiden hvis vi ikke tar grep nå.

Reserver Anna: En fabel om klodens klima og miljø i Bibliofil