Verdens poesidag

Verdens poesidag

21. mars er det verdens poesidag!

Men hvorfor skal vi egentlig lese dikt? Dikt kan, med få ord, si oss noe om det å være menneske. Når Yahya Hassan (som vi skriver om lengre ned) skriver “I SKOLEN MÅ VI IKKE TALE ARABISK / DERHJEMME MÅ VI IKKE TALE DANSK”, så kan noen kjenne seg igjen, mens andre kan utvikle empati for oppvekst mellom to kulturer. Dikt kan altså vekke sterke følelser, provosere eller hjelpe deg å uttrykke følelser du mangler ord for.

Her er noen forslag til diktsamlinger du kan begynne med:

Åse Ombustvedt – Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?

I diktsamlingen Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? møter vi en navnløs tenåring som lever sammen med en voldelig far. Gjennom den unge guttens tanker og observasjoner får vi innblikk i hvordan farens sinne påvirker hele familien, og hva det gjør med dem.  Moren blir taus og handlingslammet, venner trekker seg unna og lærerne misforstår.

Dette er sterk og provoserende lesning om omsorgssvikt og vold i nære relasjoner.


Yahya Hassan og Yahya Hassan 2

Yahya Hassans to diktsamlinger ROPER til deg, ikke bare fordi alt er skrevet med store bokstaver, men også på grunn av det rå og brutale innholdet. Han skrev om seg selv, sin egen oppvekst og om livet sitt etter han ble kjent for diktene sine. Etter den første boka, som blant annet handler om en voldelig oppvekst i en palestinsk familie i Danmark, måtte Yahya Hassan ha politibeskyttelse på grunn av alle truslene han fikk.

Det første diktet i den første diktsamlinga slutter sånn:

I SKOLEN MÅ VI IKKE TALE ARABISK
DERHJEMME MÅ VI IKKE TALE DANSK
ET SLAG ET SKRIG ET TAL

Dette er diktet på dansk, men boka finnes også i norsk oversettelse.

Det finnes også noen filmer av Yahya Hassan som leser sine egne dikt. Her er en film med noen dikt fra den første diktsamlinga:


Tine-Jarmila Sir – Hvis

Kristiansandsforfatteren Tine-Jarmila Sir er ikke redd for å gå inn i de vanskeligste og vondeste temaene i diktene sine. I diktsamlinga Hvis (2018) skriver hun om et barn som blir utsatt for seksuelle overgrep, og som har en far som legger ansvaret på den lille jentungen. Diktene er skrevet i et rått og ærlig språk, uten innpakning eller for store poetiske krumspring: dette er refleksjoner over å måtte leve hver dag med ei vond fortid.

Kanskje synes du, som meg, at det er voldsomt å skulle lese om noe av det vondeste noen kan utsettes for, men som forfatteren selv sier: Disse tingene skjer faktisk med mennesker, da skal vi tåle å lese om det, det skulle bare mangle. Dette er ikke ei bok du kal legge fra deg i likegyldighet.


Insta-poesi

Instagram-dikt er korte og enkle, og setter ofte ord på noe man lett kan kjenne seg igjen i. Tre diktere som har gitt ut instagram-dikt i bokform er Trygve Skaug med Følg med nå, Sabina Store-Ashkari med Ingenting usagt og Alexander Fallo med Du fucker med hjertet mitt nå. I disse bøkene finner du dikt om temaer som kjærlighet, vennskap, identitet, sorg og psykisk helse.

Guttegutt
jentejente
guttejente
jente
gutt
jentegutt
slutt
slutt slutt
bare vær deg du

Trygve Skaug

joda
vi gir begge to
jeg gir
alt
og du gir
faen

Sabina Store-Ashkari

før vi går videre
til noe annet
vil jeg vente i dette
som ikke skal vare

Alexander Fallo