Pandemi-lesing

Pandemi-lesing

Ett år har gått siden Norge stengte ned og hverdagen vår ble snudd på hodet. Det er mange norske ungdommer som har hjemmeskole, er i karantene og er frustrerte over pandemien denne våren også, og når man går gjennom noe som er utfordrende, kan det være nyttig å lese om lignende erfaringer. Derfor har vi funnet fram bøker som kan minne om pandemien vi lever med nå, og alt det fører med seg. Hold ut og ta vare på hverandre!

I morgen er alt mørkt
Av Sigbjørn Mostue

En ustoppelig epidemi sprer seg over hele jorda og nærmer seg Norge. Folk begynner å hamstre, mange slutter å komme på skolen og en del drar på hytta for å unngå smitten.

Gjenkjennelig?

Likheten til koronapandemien stopper heldigvis der. De smittede blir ikke bare syke, de går løs på alt og alle i et vanvittig raseri. Ingen vet hvordan sykdommen smitter, og midt i galskapen prøver Brage å overleve. Er det best å barrikadere seg? Flykte til skogs?

I I morgen er alt mørkt får du kjenne på den konstante frykten for det som hele tiden truer og som kan gjemme seg rundt neste hjørne, trestamme eller altså på neste side.


Virusvår – Unge stemmer om en ny virkelighet

I Virusvår skriver 24 ungdommer fra ulike deler av landet om deres opplevelser av den spesielle våren 2020. De skriver om ensomhet, smitteregler, isolasjon, motivasjon, døgnrytme, skole, familie, framtid og mye mer.

Boka er et resultat av en skrivekonkurranse for ungdom utlyst av Den unge scenen, og tekstene er en blanding av monologer, noveller, dikt, kortprosa og scenetekster, alle inspirert av pandemien.


Dette dreper oss
Av Tiger Garté

Samuel er 16 år da han flytter ut i skogen sammen med faren, før hele Oslo blir stengt ned og pandemien overtar våren 2020.

Faren til Samuel er en prepper som lenge har forberedt seg på både atomkrig og pandemier, og Samuel blir mer og mer preget av ideene hans.

Men livet i skogen blir ikke som noen av dem hadde trodd, og Samuel skjønner at kanskje ikke alt faren sier stemmer. Til slutt gjør han opprør.


Pustens lov
Av Øystein Stene

Alm er 19 år og har bodd hele sitt liv i den strengt regulerte Fjordbyen (som er sjøsiden av Oslo.)

Her lever de innenfor glassvegger og betong, og utenfor er det et farlig virus. De som puster inn denne utelufta mister sin menneskelighet. Utenfor lever det skapninger som kalles maper. De har visse menneskelige trekk og et begrenset språk.

Alm er nettopp ferdig på skolen, og etter endt skolegang får alle i Fjordbyen tildelt en oppgave og et bosted. Alm skal ut for å se til mapene og fange inn de gravide. Når de føder i virusfri luft, kan barnet oppdras som menneske. Alm lurer på om alle som bor i fjordbyen er født av maper. Hun finner ut at hun selv er født av et menneske og drar ut for å finne sin mor. Kan det være at det finnes mennesker som er immune mot viruset? Det blir en spennende reise og et skremmende scenario på hva viruspandemien har gjort med menneskene og samfunnet.

Dette er første bind i en trilogi om Alm.


Som pesten
Av Hanne-Vibeke Holst

Du har kanskje hørt om denne boka som stemte så godt med virkeligheten at helseministrene i Danmark og Norge ble forvirra?

Hovedpersonen i romanen er den danske pandemilegen Karoline Branner som nettopp har begynt i ny jobb i WHO når en dødelig influensa bryter ut.

Boka ble utgitt i Danmark i 2017, men stemmer skremmende godt overens med de problemstillingene vi står overfor nå. Hvem skal få vaksine først, hvordan hjelper vi de som har minst, hva betyr det for hver og en av oss, og hvordan preger det fellesskapet?

PS! Dette er en murstein av en bok på hele 800 sider, men det er kanskje nettopp nå du har tid til å lese den?