Kvinnedagen 8. mars!

Kvinnedagen 8. mars!

Feir den internasjonale kvinnedagen med en bok!

Her får du 4 feministiske boktips:

Moxie
Av Jennifer Mathieu

Vivian Carter er drittlei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene.  Hun blir inspirert til å lage Moxie, en feminist-fanzine som hun deler anonymt på skolen. Moxie blir snart et begrep, og Vivian skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Jentene gjør opprør!

Nå kan du også se Moxie på Netflix!


Guttene
Av Jessica Schiefauer

Tre bestevenninner drikker nektar fra en blomst som forvandler dem til gutter. Drivhuset, der blomsten står, blir en frisone der andre regler gjelder. Dette er en sterk, vakker og ubehagelig fortelling om forandring, kjønn og identitet.                 


Tjenerinnens beretning
Av Margaret Atwood  

Du har kanskje hørt om TV-serien The Handmaid’s Tale? Dette er boka serien er basert på.   

Tjenerinnen Offred lever i et samfunn der kvinnene blir fullstendig undertrykt. Som tjenerinne er hennes eneste oppgave å føde barn, og hvis hun ikke gjør det blir hun drept.   

Denne finnes også som tegneserieroman på engelsk.  


Egalias døtre
Av Gerd Brantenberg 

I landet Egalia er de tradisjonelle kjønnsrollene snudd på hodet: Kvinnene har sjefsstillinger og jobber mens mennene er hjemme med barna og lager mat. Vi følger hovedpersonen Petronius fra han som barn sier at han har lyst til å bli «sjøkvinne» og fram til han er voksen og starter en mannsbevegelse for å kjempe for likestilling.   

Dette er en satirisk roman fylt med både humor og alvor. Bokas budskap er altså ikke at det er bedre hvis kvinner styrer, men den viser det urettferdige ved at ett kjønn står over et annet og hvordan kjønn er til stede i samfunnet og i språket også når vi ikke tenker over det.  

Egalias døtre blir omtalt som en feministisk klassiker. Du finner den i voksenavdelinga, og den passer kanskje best for den som vil lese en feministisk bok i 70-tallsaktivismens ånd.